Pravosljavlje Forum
УРАДИ САМ: БРВНАРА   D62e5e2fb7


ДОБРОДОШЛИ НА АНАСТАСИЈА - ПРАВОСЛАВЉЕ ФОРУМ

Ако још увек нисте члан нашег форума препоручујемо Вам да се региструјете и придружите нам се. Поделите са нама ваша искуства и мишљења. Желимо вам пријатан боравак и дружење на АНАСТАСИЈА - ПРАВОСЛАВЉЕ форуму.


Поздрав, чекамо вас !!!
Pravosljavlje Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Pravosljavlje Forum

КОРАК СРЦЕМ, УМОМ И РЕЧЈУ СТАЗАМА ПРАВОСЛАВЉА
 
HomePortalРегиструј сеПриступи
+ ДОБРО ДОШЛИ НА ФОРУМ! МОЛИМ ТЕ ДА НЕ БУДЕШ САМО ЧИТАЛАЦ ТЕКСТОВА. ПОСТАНИ ПРИЛОЖНИК ПРАВОСЛАВЉУ, ВЕЛИКА ДЕЛА СТВАРАЈУ МАЛИ ЉУДИ ПРОЖЕТИ ЉУБАВЉУ ПРЕМА ВЕРИ И НАЦИЈИ!!! + • + "Будите мудри као змије и безазлени као голубови". • + "Мудрост ће вас сачувати да вас вуци нe растргну, а доброта ће вас сачувати да ви не постанете вуци". • + Патријарх Српски, Г. Павле + •
ИЗВИЊАВАМО СЕ ПОСЕТИОЦИМА ФОРУМА ЗБОГ РЕКЛАМА КОЈЕ СЕ ПОЈАВЉУЈУ ИСПОД БАНЕРА (испод овог текста). РЕКЛАМЕ СЕ ПОЈАВЉУЈУ НА ФОРУМУ ИЗ ЈЕДНОСТАВНОГ РАЗЛОГА ЈЕР ЈЕ КОРИШЂЕЊЕ СОФТВЕРА ФОРУМА БЕСПЛАТНО И НА ИЗБОР РЕКЛАМА НЕМАМО УТИЦАЈ. ХВАЛА НА РАЗУМЕВАЊУ.

 

 УРАДИ САМ: БРВНАРА

Go down 
АуторПорука
Анастасијаб
истакнути члан
истакнути члан
Анастасијаб

Female
Број порука : 2673
Локација : Чове-кољубче, слава Теби
Члан од : 20.02.2009

УРАДИ САМ: БРВНАРА   Empty
ПорукаНаслов: УРАДИ САМ: БРВНАРА    УРАДИ САМ: БРВНАРА   Icon_minitimeFri Sep 10, 2010 9:53 pm


УРАДИ САМ: БРВНАРА   Brvnare-enterijer

Да ли имате шему и нацрте како направити брвнару...хвала! И које је дрво најбоље за брвнару

БРВНАРЕ
ДА ЛИ ЈЕ ОВО ВАШ САН?Оригинални и непоновљи осећај који само дрво може да пружи, допадљива архитектура и посебност у Вашем животу. Модерна архитектура и комбинација дрвета, камена и стакла стварају јединствен дом. То је оно што Колибица може да вам понуди.

Материјали

Компанија Колибица је успоставила сарадњу са руском компанијом ТТМ – Лес, која је већ 12 година у послу са дрвеним кућама на тржиштима Европе и Русије. У изградњи брвнара се користе елементи направљени од четинарског дрвета сибирских шума које је расло у суровим условима, па због тога има много гушћу структуру од дрвета које расте у умереном подручју. Брвна су у форми облице или правоугаоног пресека, а могу бити израђена од једног комада или ламинирана (више елемената спојених у једну дрвену облицу или греду). Четинарско дрво се у градњи кућа користи вековима и има вишеструке предности:

- велику отпорност на тектонске и сеизмичке покрете (у Јапану су куће изграђене на овај начин показале одличне резултате у тестовима на ударе ветра, тајфуна и у случају земљотреса)

- куће имају одличну топлотну изолацију – у Финској и Русији чак и у областима крајњег севера није потребна никаква додатна изолација

- сама структура и хемијски састав дрвета не дозвољава присуство штеточина, а уз повремено третирање прописаним заштитним средствима (обавезно сваких 7 година), дуговечност објекта је загарантована.Шта укључује стандардна понуда брвнара?
Колибица Вам може помоћи да имате своју брвнару из снова. Од фазе пројектовања, помоћи при изградњи темеља и/или подрума који може бити намењен чувању вина или као помоћна просторија, избору цензурисаноијала, а велику пажњу посвећујемо детаљимај – јер наш циљ да свака брвнара задовољи Ваше жеље и очекивања.


Свака брвнара је прича за себе и сваки пројекат који можете наћи код нас је измењив у складу са Вашим потребама и жељама. Према томе – јако је тешко дефинисати стандардну понуду.
У глобалу, обавеза Колибице и њених подизвођача би била:


- Израда и модификација пројекта – уколико Ви имате неке идеје, покушаћемо да их имплементирамо у пројекат.

- Помоћ код изградње темеља и подрума – уколико желите, овај део посла такође може бити наша обавеза.

- Израда елемената за изградњу брвнаре (спољни и унутрашњи зидови, дрвене терасе, дрвене ограде за терасе...)

- Дрвени патос или бродски под

- Кровна конструкција и кровни покривач – препоручујемо употребу бибер црепа који се
показао веома добро на просторима са умерено континенталном климом

- Дрвена столарија – израда и монтажа дрвених врата и прозора са вакуумираним стаклима

- Постављање цеви и црева за инсталацију електричних, телекомуникационих и водоводно-канализационих инсталација

- Монтажа објекта

- Премази и заштита у складу са климатским условима

Опционо, постоји могућност опремања ентеријера, израда кухиње, намештаја и камина према Вашој замисли.
.
УРАДИ САМ: БРВНАРА
Дрвени зидови су добар топлотни изолатор. Они су уједно лаки и не захтевају широке темељне зидове и стопе, као ни нарочито чврсто тло. Дрвени зидови су уједно и мање дебљине од зиданих, па је и укупна површина објекта мања. Повољни су јер се могу уградити без обзира на спољашњу температуру. Димњаци код дрвених зидова морају, због заштите од пожара, бити изведени од масивног цензурисаноијала и одвојени од зида.
Према начину изградње и преноса оптерећења, разликујемо пуне дрвене зидове од дрвене грађе (брвнаре) и скелетне (бондручне) дрвене зидове од мешовитог цензурисаноијала.

УРАДИ САМ: БРВНАРА   04835d87d2f361

БРВНАРЕ: Пуни дрвени зидови састоје се од водоравно наслаганих облих, полутесаних, тесаних, а понекад и од струганих дрвених греда. Греде се слажу једна преко друге са додирима на разне начине и повезују се међусобно помоћу дрвених клинова или жлебова. Пуни дрвени зидови могу бити саграђени и од дрвених талпи, дебљине 10 сантиметара, положених насатице на перо и жлеб. Цео дрвени зид треба да стоји на озиданом подножју, најмање 50 сантиметара изнад земље. Везе на угловима постижу се преклоима с главом. Отвори за прозоре и врата код пуних дрвених зидова добијају се простим прекидањем водоравних греда. Прекинуте греде углављују се пером у допрозорнике, односно довратнике који по целој дужини имају одговарајуће жлебове. Они се за греду испод отвора учвршћују чеповима.
Избором дрвета као грађевинског цензурисаноијала може се направити кућа која задовољава захтеве

УРАДИ САМ: БРВНАРА   Brvnara001

здравог становања, пријатног боравка, техничкотехнолошке потребе за рад, одмор и комуникацију, рационалну потрошњу енергије и здраву микроклиму.
Дрво је у биолошком смислу идеално и за обликовање, лако прилагодљиво и најзахтевнијим архитектонским формама. Осим здравих услова живота, градња куће искључиво од дрвета доприноси смањењу саме инвестиције за 10 одсто, и уштеди енергије за загревање и до 50 одсто. Према речима Ранисава
Дмитровића из Новог Села код Врњачке Бање, власника фабрике за пројектовање, производњу и монтажу дрвених кућа, изградња дрвене куће представља суву градњу, а самим тим и брже усељење, док систем спајања и уклапања дрвета осигурава еластичну чврстоћу конструкције, посебно за трусна подручја. Израда елемената се обавља најсавременијим техникама у овој области коришћењем „Кватросистема" спајања елемената.


УРАДИ САМ: БРВНАРА   196_2.apartman

За трајност објекта превасходно је битна квалитетна хидроизолација контакта темеља и почетног реда зида од дрвета да би се спречило продирање влаге из бетонске конструкције у дрво, затим заштитни премази свих дрвених елемената и добра вентилација кровне конструкције.
Кућа се може поставити као самостални, двојш објекат или у низу, приземна, са спратом или искоришћеним поткровљем таваном. Монтира се на тракасте темеље, темељне стопе, подрум или класично зидано приземље. Како Дмитровић каже, све зависи од захтева и потреба инвеститора, и у принципу технички је могуће прилагођавање свих елемената, где спада и дебљина зида.
Зидови се изводе од припремљених округлих или правоугаоних делова, облица или полуоблица, а спајају се специјалним вертикалним и хоризонталним уклапањем специјалним жлебовима или дрвеним вслиновима. Спољни зидови могу бити без изолације или у варијанти „сендвич зид", тј. двоструки дрвени зид са изолацијом између. Сви елементи постављене грађевине премазују се лазурним премазима, који служе као заштита од атмосферских утицаја.
Код подова и плафона, истиче Дмитровић, морају се испоштовати услови топлотне и звучне изолације:
-Под приземља може се извести на бетонској подлозиплочи или на тракастим темељима с вентилирајућим зрачним слојем испод подне конструкције.
У првом случају на изливену бетонску плочу поставља се дрвена конструкција (роштиљ висине 10 см) испуњена слојем тервола у дебљини од 10 сантиметара, ПВЦ фолија и завршно бродски под дебљине 2,4 см. Плафони, или под, ако се користи простор за поткровље, изводе се вишеслојно да би се задовољили топлотни и звучни захтеви међуспратног простора, а састоје се од гредне конструкције на коју се

УРАДИ САМ: БРВНАРА   7673_hdsc00797


топлотни и звучни захтеви међуспратног простора, а састоје се од гредне конструкције на коју се поставља видљива ламперија 1,4 цм, ПВЦ фолија, дрвена потконструкција од носача 14x7 цм са испуном од тервола и завршном подном облогом од бродског пода дебљине 2,4 цм.
-Веза између основе и поткровља остварује се дрвеним степеништем које у принципу у оваквим објектима заузима мало простора, једнокрако, округло, по идеји инвестлтора уклопљено у идеалну целину животног простора.
-Врата и прозори су такође дрвени. Врата се изолују и по жељи стакле изостаклом и заштићују средствима за дрвену конструкцију. Прозори су двокрилни, двоструко постакљени, такође заштићени специјалним премазима са неизоставним дрвеним капцима или жалузинама, на првом месту као заштитни део, а она лепша друга страна је естетски склад, каже Дмитровић.
Завршни посао, бар када је затварање основе објекта у питању, јесте кров, језиком грађевинара
речено, на једну или више вода. Ту најбитнију улогу имају рогови висине 19 см који омогућавају постављање изолационих цензурисаноијала дебљине 15 см уз осигурање вентилирајућег слоја висине четири сантиметра. Рогови се са унутрашње, видне стране, подшивају ламперијом, а спољна страна дашчаном оплатом на коју се може поставити било који кровни покривач. Планинској кући или кућици крај

УРАДИ САМ: БРВНАРА   417_1jupiter

реке лепо ће пристајати шиндра или тегола, не нарушавајући идилу природног амбијента, мада се може употребити и цреп.
Изгледу брвнаре и лепшој страни живљења, посебно у летњим месецима, у великој мери допринеће терасе, лође и бажони са импрегнираним дашчашм подом постављеним на дрвеној конструкцији, допуњени оградицама од уских летвица.
Дрвене куће или брвнаре, једном речју здраве куће, на нашим просторима углавном се постављају и користе као викендкуће за одмор, што је минимум њихове употребне вредности, коментар је нашег саговорника, јер се у њих сасвим једноставно уводе све инсталације тако да испуњавају све потребне услове свакодневног живљења.
У изгледу и функционалности кухињског радног простора или купатила не постоји разлика између градње у кући од чврстог цензурисаноијала и дрвеној кући. Зидови и подови и овде се облажу плочицама, које се лепе специјалним лепком.
Кад смо већ код инсталација, електроинсталације се разводе на крају кроз вертикалне канале, док је инсталација водовода и канализације, у 80 одсто случајева, у поду и крову. После постављања сви отвори се затварају дрвеним маскама и на површини остају видни само директни изводи.
Било који начин грејања брвнаре је могућ, сходно потребама инвеститора, могуће су варијанте подног и централног грејања, мада се у такав простор најбоље уклапа топлина камина.
Није све баш тако лако и једноставно ако у оваквом објекту желите да уживате и да га дуго поседујете. Ради сопствене сигурности и уштеде, првенствено нерава, најбоље је консултовати стручњаке, који ће све ваше жеље и потребе решити у року од петнаест дана по постизању договора. Сан о кутку од дрвета врло брзо постаје стварност, а вама само преостаје да у њему уживате.
Извор: Политика

Последњи пут изменио АНАСТАСИЈА дана Sun Oct 21, 2012 10:30 am. изменио укупно 8 пута.
Назад на врх Go down
Анастасијаб
истакнути члан
истакнути члан
Анастасијаб

Female
Број порука : 2673
Локација : Чове-кољубче, слава Теби
Члан од : 20.02.2009

УРАДИ САМ: БРВНАРА   Empty
ПорукаНаслов: Re: УРАДИ САМ: БРВНАРА    УРАДИ САМ: БРВНАРА   Icon_minitimeFri Sep 10, 2010 10:10 pm
КОНСТРУКЦИЈА БРВНАРЕ

УРАДИ САМ: БРВНАРА   Brvnara7-1

Монтенегро брвнаре се раде као слободно стојећи статички стабилан објекат по систему монтажних објеката на унапријед припремљену соклу. Елементи брвнара се унизују са угаоним укљештењем односно укрштају у форми ћерта. Елементи брвана се унизују до одговарајуће спратне висине (260 цм - висина становања или на висину по жељи купца) након чега се поставља међуспратна конструкција у форми носивих греда. Греде се урезују као и брвна на мјестима везе у странице брвана. Након тога се унизују елементи брвана на спрату или поткровљу зависно од намјене објекта и жеље купца. На добијену висину поткровља или спрата поставља се кровна конструкција у форми рогова. Преко рогова се укива стропна облога-ламперија на коју се поставља хидро изолација у форми ПВЦ фолије, а преко ње у правцу рогова летве 30 x 50 мм. Између летава се поставља термоизо1ација (тервол или пресовани стиропор) те након свега се покива даска цоларица. Преко даске цоларице се поставља кровни покривач битуменска тегола, а у случају коришћења лимених лиснатих кровних покривача покивају се летве у хоризонталном правцу на које се прикива лимени кровни покривач.

УРАДИ САМ: БРВНАРА   Brvnara7-2


МЕТОД ИЗГРАДЊЕ ДРВЕНИХ КУЋА


Ламинирани елементи су класични изборЛаминирани елементи четвртастог пресека имају више предности: правоугаони облик је погодан за изградњу како традиционалних, тако и модерних дрвених кућа. Са овим елементима добија се елегантан, безвремен и веома јасно конципиран облик објекта. Ламинирани елементи су развијени на основу правоугаоних греда и на изглед су веома слични. У ламиниране елементе улазе дрвене даске дебљине неколико центиметара, међусобно спојених лепком. Овај метод елементима обезбеђује чврстину, док је могућност стварања пукотина веома мала. Употреба ламинираних греда у изградњи објеката од дрвета искључује потребу за коришћењем изолације, чак и у условима Арктика. Правоугаони ламинирани дрвени елементи дају равномерну густину зидовима, поуздану и функционалну структуру и омогућавају дисање зидовима.

УРАДИ САМ: БРВНАРА   Laminirani-elementi-drvenih

УРАДИ САМ: БРВНАРА   Cetvrtasti-elementi

УРАДИ САМ: БРВНАРА   Drvene-oblice-nacin-sklapanja

ОКРУГЛИ ЕЛЕМЕНТИ

Импресивни округли дрвени елементи се веома јасно издвајају у окружењу. Округли балвани (било да су ламелирани или израђени од целих стабала) дају објектима раскошну ноту. Ово је цензурисаноијал погодан и за најзахтевније пројекте. У Јапану, зграде се подвргавају тестовима издржљивости на земљотресе, тајфуне, ветрове и кише. Дрвене куће израђене од овог типа елемената су веома издржљиве, па се овај метод градње користи и у снежним Алпима, на северу Европе, као и у топлим и влажним условима југоисточне Азије. Евидентно је да дрвене куће могу да одговоре екстремним условима.УРАДИ САМ: БРВНАРА   Okrugli-elementi-za-zidove


ОПШТИ УСЛОВИ ЗА ИЗГРАДЊУ ДРВЕНИХ КУЋА

Пре отпочињања пројектовања брвнара, веома је важно да усагласимо Ваше жеље и реалне могућности нас као извођача радова. Овај договор се касније преноси у уговор који сви клијенти потписују са нама, где су јасно прецизиране обавезе нас као продавца и извођача радова и Вас као инвеститора.

У принципу, уобичајено је да у изградњи брвнара извођачи радова имају следеће обавезе:

израда и модификација пројекта – уколико Ви имате неке идеје, покушаћемо да их имплементирамо у пројекат.
помоћ код изградње темеља и подрума – уколико желите, овај део посла такође може бити наша обавеза.
израда елемената брвнаре (спољни и унутрашњи зидови, дрвене терасе, дрвене ограде за терасе...) према одговарајућем техничком опису и важећим стандардима, утовар и превоз до места монтаже
монтажа објекта према техничком опису и пројекту изградње
обезбеђење 1 примерка техничке документације и 3 пројекта
извођење лимарских радова
застакљивање и инсталација столарије
изградња кровне конструкције и постављање кровног покривача
постављање дрвеног патоса или бродског пода
постављање цеви и црева за инсталацију електричних, телекомуникационих и водоводно-канализационих инсталација
премази и заштита у складу са климатским условима

Обавезе инвеститора су сви радови за које Колибица и њени подизвођачи нису надлежни, а што је прецизирано уговором који се потписује пре почетка градње. Обично инвеститори желе да радове као што су: бетонски и зидарски, зидање спољног оџака или камина, керамичарски радови, молерско-фарбарски и инсталатерски радови, инсталација грејања буду обављени од стране фирми које су специјализоване за поменуте делатности, стога инвеститор преузима ове обавезе на себе.


Назад на врх Go down
merix
нови члан
нови члан
merix

Male
Број порука : 19
Година : 55
Локација : niksic cg
Члан од : 29.10.2012

УРАДИ САМ: БРВНАРА   Empty
ПорукаНаслов: Re: УРАДИ САМ: БРВНАРА    УРАДИ САМ: БРВНАРА   Icon_minitimeSun Aug 31, 2014 7:18 am

УРАДИ САМ: БРВНАРА   Atrwp3
Назад на врх Go down
Sponsored content
УРАДИ САМ: БРВНАРА   Empty
ПорукаНаслов: Re: УРАДИ САМ: БРВНАРА    УРАДИ САМ: БРВНАРА   Icon_minitime

Назад на врх Go down
 
УРАДИ САМ: БРВНАРА
Назад на врх 
Страна 1 of 1

Permissions in this forum:Не можете одговорити на теме у овом форуму
Pravosljavlje Forum :: - ПРАВОСЛАВЉЕ :: - УРАДИ САМ-А - САВЕТИ-
Скочи на: